Project Description

Kuu
tiedetoimittaja Jari Mäkisen teksti

Kuu on kuin miniplaneetta, joka syntyi noin 4,5 miljardia vuotta sitten Maan ollessa nuori, kun Mars-planeetan kokoinen möhkäle törmäsi maapalloon. Maata kiertämään jääneet roiskeet muotoutuivat vähitellen pallomaiseksi kappaleeksi, Kuuksi.

Se on noin 3500 kilometriä halkaisijaltaan ja kiertää meitä hieman soikealla radalla keskimäärin 380 000 kilometrin päässä. Jos Maa olisi jalkapallo, niin Kuu olisi tennispallon kokoinen. Tässä mittakaavassa niiden välinen etäisyys olisi keskimäärin 6,5 metriä, siis hieman yli normaalin parkkiruudun pituus.

Koska Kuulla ei ole kaasukehää, näkyvät vuosimiljardien aikana siihen osuneet törmäykset kraattereina ja tasankoina sen pinnalla. Kaasuttomuus tekee sen pinnasta myös karun: lämpötilaerot yön ja päivän välillä ovat -175°C – +130°C.

Ensimmäinen Kuuta tutkinut luotain oli neuvostoliittolainen Luna 2 syyskuussa 1959. Astronautit kävivät tutkimassa Kuuta vuosina 1969-1972 ja toivat sieltä 382 kg näytteitä. Sen jälkeen Kuu on ollut vain tutkimusluotainten kohteena, ja juuri nyt on meneillään varsinainen kilpajuoksu Kuuhun, kun Intian ja Kiinan lisäksi kaupalliset yhtiöt ovat tähtäämässä sinne.

Jari Mäkinen on Ranskassa asuva avaruusasioihin erikoistunut tiedetoimittaja ja avaruusalan yrittäjä. Hänen juttujaan on luettavissa, kuunneltavissa ja katsottavissa paitsi mm. Yleisradiossa, Tekniikan maailmassa ja Tiede -lehdessä, niin myös tiedetuubi.fi -nettilehdessä. Hän on niin ikään eräs perustajista Espoon Otaniemessä sijaitsevassa Arctic Astronautics -yhtiössä.

Kuva on koottu Kuuta parhaillaan kiertävän LRO-luotaimen kuvista Kuun Maahan näkyvästä puolesta. NASA / LRO / GSFC / Arizona State University.