Project Description

Blossoms
Marja Viitahuhta FIN

Videoteos Blossom on kollaasi, jonka materiaali on kerätty etsimällä lisenssivapaata kuvaa ja ääntä internetistä. Teoksessa hyödynnetään sademetsän ääniä, joita on hidastettu ja toistettu ja time lapse -videoita avautuvista kukista. Ajastetun kuvauksen avulla luotu illuusio – kasvun ja kukan aukeamisen hitaus nopeutettuna ihmissilmin hetkessä havaittavaksi, sen ”näkyväksi” tekeminen – on käsitelty toisen kerran, peilaten, luupaten ja katkoen tapahtumaa.  Kaleidoskooppimainen efekti yhtäältä korostaa kuvien keinotekoisuutta ja toisaalta houkuttelee katsojaa uppoutumaan muotojen, värien ja liikkeen lumoukseen.

Teos pyrkii tätä kautta käsittelemään luonnon haurautta sekä ihmisen luontosuhdetta. Kukat ovat ihmisille usein juhlan merkitsijöitä ja esteettinen tekijä. Toisaalta kasvien kukinta on myös elämän jatkumisen kannalta oleellinen tapahtuma. Sen sijaan biodiversiteetin kaventuminen ja lajien massasukupuutto ovat tosiasioita, joihin globaali kapitalismi, tehotuotanto ja sademetsien massiiviset hakkuut liittyvät – ne ovat ihmisen toiminnan seurauksia ja kertovat ihmisten luontosuhteen välineellisyydestä.

Marja Viitahuhta (ent. Mikkonen, s. 1979) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Elokuvajuhlilla hänen elokuvansa ”99 Vuotta Elämästäni” on hankittu sekä MoMA:n että Kiasman kokoelmiin. Useat Viitahuhdan teoksista käsittelevät kuolevaisuutta suhteessa olemassaoloon, yhdistävät koettuja tarinoita fiktioon sekä tutkivat tekstin ja kuvan välistä suhdetta. Useat teokset sisältävät löydettyä ja kerättyä materiaalia tai pohjautuvat haastatteluihin, henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tutkimukseen.

http://marjaviitahuhta.com/